fredag 11 december 2020
Julklappstips från Svenska barnboksförfattare
torsdag 19 november 2020
Skolbesök på webben
Ett stort tack till fina Råneskolan! 🙏💓
Bilden är tagen av Råneskolan och repostad av mig på Instagram .Till originalinlägget |
onsdag 11 november 2020
Författare under pandemin
söndag 8 november 2020
På farsdag
Och sådan var du. Är du. För du lever vidare i oss.
Och i nyckelknippan vars tunga rassel påminner om när du kom hem från jobbet och slängde den på hallbordet, med sotsvarta händer och något underfundigt i blicken.
Sedan kokade du potatis, och berättade en historia, medan jag tog fram sill, prästost och Wasa sport, i väntan på att mamma skulle komma hem från jobbet.
torsdag 29 oktober 2020
Hur ser berättelsens karaktärer ut egentligen?
När jag läser får jag en tydlig bild av bokens karaktärer. Det blir som en film inuti mitt huvud. Ibland ser jag inte ansiktet så klart hela tiden i den där inre filmen. Men bilden förstärks av personens hållning och rörelser, och när min tanke stannar upp kring hur personen ser ut tycks jag kunna modifiera det där utseéndet åldersmässigt, bland annat. Likadant är det när jag skriver. Fast då blir det ibland svårare. För även om jag har en klar bild av den jag skriver om brukar jag kunna ändra mig lite ibland om hur de ser ut. Tjejen i ungdomsromanen kanske är lite mulligare ändå än jag tänkte först? Och har hon inte svart hår, istället för brunt? Och han, den där oborstade piraten, borde han inte ha skägg? Eller blir det för klichéartat?
Jag brukar rita skisser av hur mina karaktärer ser ut. Jag sparar också urklipp när jag ser något som stämmer överens med det jag skriver om, både personer och platser. Jag tycker att det är inspirerande med dessa bilder, och så funkar de som ett stöd för minnet.
Det finns appar som genererar ansikten. En av dem heter Artbreeder och med den kan man kombinera ihop personer, både de som ser målade ut, och de som är mer som rena fotgrafier. Allt är genererat i dataprogram, så det är inte längre verkliga personer som vi ser. Men de kan se nog så verkliga ut. Man kan göra konstverk i form av landskap också, och monster.
I somras lekte jag en del med det där, och man fastnar lätt för det är skoj. Man sätter ihop flera personers drag till en ny, och sedan kan man modifiera ålder, hårfärg, kön och och makeup. Fast någon kropp har de inte, förstås. Det är ju lite av ett minus.
Blev jag klokare då efter att ha lekt bort ett antal timmar i Artbreeder? Vet jag bättre nu än förut hur mina karaktärer faktiskt ser ut? Nej, det tror jag nog inte. Mina inre bilder förändrades inte så mycket av laborationerna, så jag antar att de funkar rätt bra som de är. Trots att de inte är perfekta.
Dessutom så vet jag ju att karatärerna kommer att bli lite annorlunda för varje läsare som gör deras bekantskap och det är ju precis som det ska vara.
Samtidigt har jag sedan tidigare märkt att bilder kan vara ett stöd för fantasin när man tappar tråden lite i skrivandet. Så jag kommer att fortsätta att samla på mig bilder, egenritade, hittade i googelsök, eller genererade i program.
Och inte minst så är bilder jättebra när man ska göra skrivövningar.
Titta på bilderna här nedanför. Vilka är de här ungdomarna, tror du? Vilken tidsepok lever de i? Hur är de som personer?
Kom du på något?
Se där kan du redan ha början på en berättelse.
Om du också vill testa Artbreeder hittar du den här:
torsdag 24 september 2020
Bokmässan 2020 har börjat, på webben!
Starten på årets bokmässa i Mockträsktapppning blev ett trevligt kökseminarie om högläsning. (Viktigt, viktigt!) med fika bestående av kaffe och nybakt. Pratade om sin syn på högläsning gjorde Josefine Sundström, Emma Karinsdotter och Maria Björnsell. Det var ingen platsbrist vid köksbänken som på riktiga bokmässan, och istället för publikbrus, och ljud från alla håll, hade jag ett par snarkande hundar som ljudeffekt. Senare på dagen såg jag ytterligare ett par seninarier om barn och ungdomsböcker. I morgon fredag finns fler bra programpunkter som jag ska försöka pricka in. Längtar tills det kan bli en fysisk mässa igen, även om det här också är rätt mysigt.
Äppelkaka är gott! Jag hade crunchyflingor och honung i min, plus små syrliga svenska äpplen. |
Hurra förlagsavtal!
fredag 11 september 2020
En annorlunda sommar
torsdag 10 september 2020
Hej igen! Välkommen in på min författarsida
Välkommen till min författarsida på Facebook
lördag 1 augusti 2020
Valparna växer
lördag 25 juli 2020
Spänning, magi och digitala skolbesök
torsdag 16 juli 2020
Valpar i huset
För en vecka sedan blev det dags att få egna småttingar.
I sitt Harry Potter-rum under trappan skulle det ske, sa hon. Och en annan hängde med. Lite trångt blev det för ingen av oss är särskilt smärt. Sedan tog det ganska många timmar innan de här sex små pärlorna var ute. Fem tikar och en liten hane.
Matte, tyckte att det var tur att hon tränat på andra djur förut. Smulan tyckte att det var konstiga grejer som hände, men då kickade instinkerna in, snabbt visste hon vad hon skulle göra.
Nu har vi varit i bebisbubblan ett tag. Jag har suttit och skrivit intill hundsängen, och hjälpt till när Smulan stortass försökt navigera sin tunga trötta kropp bland alla de små.
Valparna sjunger sömnsånger för sig själva, och skäller på ingenting.
måndag 29 juni 2020
Digital bokpresentation, tema: Ungdomsböcker
Medverkande är, Therese Henriksson, Malin Stehn och Lena Arro.
lördag 27 juni 2020
Kackel i rabatten!
Ankan Anders tillhör flocken. |
Tuppen Greger är chef i hönsgården. |
torsdag 18 juni 2020
Nattlig läsning och hundbestyr
(för man kan ju ha sovmorgon!) när man har hund.
Hundar behöver alltid gå ut och kissa eller spy så där okristligt tidigt sådana gånger. Men nu är klockan åtta snart, och vi har varit uppe länge och väl, och nu ligger det två femtiokilos sömntutor och snarkar vid mina fötter.
Ett annat tips till mänskligheten är att om man tänker rasta två femtiokilosvovvar, när man själv är i halvsovande tillstånd, borde man åtminstone få upp ögonlocken så pass att man hinner se att det sitter en ekorre på förstubron. Det kan gå väldigt fort att vakna annars. I galopp for vi allihop till närmsta träd, där korren kilade upp, och Bamse försökte klättra.
Det kunde han inte. Så han ylade istället.
Och jag var åtminstone helt vaken nu, för jag hade tappat skorna i farten.
Idag ska jag, om internet står oss bi, gå författarförbundets kurs i digitala författarbesök. Det kan behövas, för under en coronans tid så har skolbesök, mässor och marknader uteblivit. Vilket förstås inte varit särskilt bra för ekonomin för oss författare. Men kanske kan man ta igen lite genom att hälsa på digitalt?
Just nu saknar jag sommarmarknaderna som Cecilia Larsson Kostenius och jag brukar stå på med våra bokbord. Det brukar vara så himla mysigt att prata böcker med folk. Även om vissa frågar ifall man inte har något av Leif GW Persson.
Och om ni funderar på att ligga och läsa hela halva natten, med eller utan hund, så kan ni vara lite stolta, för bara genom att göra det, och kanske berätta för någon om vad ni har läst, så stöttar ni faktiskt en författare. Jag läste Trollkarlens arvinge av Ida Öhnell.
fredag 12 juni 2020
Ljuvliga försommar
Kabbeleka |
Det finns ett lugn i kvällningen. Lammen leker stillsamt. Snart ska de sova allihop. |
torsdag 11 juni 2020
Sommarlovsläsning!
Just nu är det superbra sommarlovspris på Astridböckerna!
Böckerna i serien om Astrid innehåller spänning, igenkänning, kompisar, och vardagsmod. De är fristående och passar ca 7-12 år. Just nu bara 100 kr per bok, eller sommarlovserbjudande alla tre 250 kr!Då får du den personligt signerad, och med ett fint bokmärke.
Porto tillkommer. Jag skickar gärna direkt hem till exempelvis ett barnbarn, och det går att få presentinslaget.
Kontakt: tezzanster@gmail.com
Mer om böckerna här: http://www.idusforlag.se/modigt_astrid
(Och till höger här på bloggen finns recensioner.)
Böckerna finns även hos Bokus, Adlibris mfl.
Soliga hälsningar från Therese
lördag 16 maj 2020
Elevarbeten, en utställning med temat uppföljare
I denna uppföljare får vi följa föräldrarna till syskonen i boken Kyla.
Här ser vi dem med sina dragväskor. Strandade i varma Thailand,
medan deras barn kämparmot kylan hemma i Norrbotten.
|
onsdag 6 maj 2020
Författaren som valde barndomsdrömmen
Men, Linnea, så fint det blev! Jättebra skrivet, tänker jag om Linneas reportage.
Den här veckan har flera roliga samarbeten med skolor mynnat ut i både text och bild, och det ska jag snart berätta mer om här på bloggen.
Klicka på länken så kan du läsa Linneas artikel.
https://issuu.com/tidning/docs/jokkmokk_2019_low/14