lördag 1 april 2017

Nissen läser, Kryp av MG Leonard


Det här är en snygg bok. Ett spännande äventyr i entymologins värld. (läran om insekter)
Jag älskar omslaget med dess olika lager och strukturer. 
Lite partisk är jag förstås, för min pappa var en passionerad insektsmålare, och minnena av alla fantastiska kryp som växte fram under hans penna gör förstås att jag tycker extra mycket om det här omslaget.  

Så till handlingen. Tolvårige Darkus Cuttles pappa är spårlöst försvunnen. Han försvann från sitt jobb på naturhistoriska museet där han satt i ett låst rum och arbetade med insekter. 
Darkus som vet att hans pappa aldrig skulle försvinna frivilligt ska nu bo hos sin farbror Max som är arkeolog. 
Granne med farbror Max bor två galna kusiner Humphrey och Pickering. De har fullt med märkliga stora skalbaggar i sin lägenhet och en av dessa vill bli Darkus vän. Darkus döper sin skalbaggskompis till Baxter. 
När Darkus blir vän med nya skolkamraterna Virginia och Berhtholt beslutar de sig för att försöka hitta Darkus pappa. Men snart har de en fiende på halsen. Lucretia Cutter, modeskapare och galen vetenskapskvinna. Hon verkar vara besatt av skalbaggar, och har inte några goda avsikter. 
Men finns det någon koppling mellan den hänsynslösa Lucretia, grannarna med alla sina insekter och Darkus försvunna pappa?

"Den här boken var bra och spännande" tyckte Nils. "Det bästa var att skalbaggarna var så söta och kloka, och så möbelskogen. Den var cool. Vem vill inte ha en hel trädgård full med möbler att bygga kojor i?"
Betyg; Nils ger Kryp, fyra bombarbaggar av fem möjliga. 

Bokförlaget Opal
Författare MG Leonard
Sidantal 332
Omslag; Niklas Lindblad 

M G Leonard skrev boken för att bota sin insektsskräck. Det här är första delen i en triologi.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar