lördag 1 april 2017

Gäst på bloggen; Mattias Gånvall, Den intergalaktiska klagomålsencyklopedin

Gästbloggaren; Mattias Gånvall 15 år
Går i skolan i Boden och har varit med i Poesimelodis mentorsprogram. 
Där vi bland annat diskuterade dramaturgi och berättelsekurvor (och jämförde med filmer), humortexter, parallellhandlingar, flödesskrivning, lek med ord, som hur människor kan bli "Män i skor", eller vad som kan hända om man låter ett granatäpple verkligen sprängas i texten. 
Nedan följer ett utdrag ur en av Mattias påhittiga texter. 

Några snabba frågor till Mattias;

1.Varifrån fick du iden till den Intergalaktiska klagomålsencyklopedin?
Jag fick idén då jag läste Liftarens guide till galaxen säger Mattias.
2. Den här texten är ju utformad som en monolog där berättarrösten tycks diskutera med läsaren. Vad är berättarrösten för en typ?
Den första berättarrösten är en "Know it all" förklarar Mattias, och han tycker det är viktigt att andra vet hur mycket bättre än dom han är. Sen så kommer det säkert fler berättare, men det finns bara en än så länge.
3. Vad blir du inspirerad av?
Vet inte. Allt möjligt. Jag bara skriver när jag kommer på något.
4. Vilken bok läste du eller lyssnade du på senast?
Högt Spel, Leigh Bardugo.
5. Bästa du läst? 

Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams.

Här kommer ett utdrag ur första delen av Mattias humoristiska text  "Den intergalaktiska klagomålsencyklopedin";

Den intergalaktiska klagomålsencyklopedin

Kapitel 1: Det första klagomålen
Första insändaren: Män i skor

Det var en helt vanlig tråkig dag i en helt vanlig tråkig stad. Vilka bor då i den här staden? Hör jag er undra som den berättarröst jag är. I denna tråkiga lilla stad bor – du gissade rätt - helt vanliga tråkiga människor. Dock ifall du gissade något annat än helt vanliga tråkiga människor så, I have to break it to you, men du hade fel. Men jag har en hemlis att berätta för dig eller rättare sagt er. Vad menar du med ”Vilka er? Jag är ensam när jag läser denna bok” Så du försöker säga till mig att du tror att du är speciell? Du tror att du är den enda som läser detta mästerverk? Nej, du tror du att universum cirkulerar runt dig! Vet vad det kallas? Narcissism är vad det kallas. Nåja nu när jag har läxat upp dig i uppförande så kan vi fortsätta. En tanke bara: Varför heter det just ”människor”? Det uttalas ”Män I Skor”
Män refererar till det manliga könet och betyder i detta fall att männen är klädda i något. Annars kan det betyda att något är inuti något annat. Här är ett exempel: ”Katten är i lådan”. Jag personligen tror att ” I ” är en förkortning på inuti. Om nu detta är sant så är det ännu mer bevis på att människor är ett väldigt lat ras. Skor är en form av verktyg som också funkar som plagg. Man har dom på fötterna av tre primära anledningar. Sen som med allt finns det ju under kategorier, men dom tre vanligaste är:
1.      För att hålla fötterna varma
2.      För att det inte ska göra ont att gå på vassa saker (Åter igen med latheten är det inte lättare att bara se sig för vart man går? Nej uppenbarligen inte för då måste man ju fokusera på något och det är ju sååååå jobbigt)
3.      För att dekorera dom annars väldigt fula fötter människan har. Forskare från planeten Shongalagonga har kommit fram till att människorna är väldigt fåfänga varelser som gärna döljer det dom anser vara fult, för när dom inte har skor på sig så använder dom en sorts fotpåsar dom kallar strumpor
Varför är det så, vet du? Inte jag. Okej nu kom vi av spåret. Vart var jag? Ööhm. Just det! Vanliga tråkiga människor. Det finns inte jättemycket att berätta om vanliga tråkiga människor förutom att dom gör tråkiga saker - som att åka till skolor och arbeten. Ibland sitter dom framför en lysande burk i timtal. Denna burk kallar dom en Televisionsapparat. För enkelhetens och lathetens skull förkortade dom ner det till TV, av alla saker. Varför inte något roligt? Typ som OgaLaBoga, som Mattisoanerna från Mattias 011130? Dom döpte sin lyslåda till Kimchongchung vilket betyder i korta drag ”En apparat som visar olika sorters underhållning för alla åldrar på tvåtusen olika kanaler. Allt detta med hjälpa av radiovågor- Apparatus maximus”.
Största problemet för nybörjare med språket är att dom säger minst tvåhundra ord på bara fem eller mindre stavelser. Detta gör det extremt svårt för turister att förstå någonting folk säger på den planeten. Därför har dom inte så många turister - bara ett femtal varje galaxvarv. Ett galaxvarv är när galaxen har snurrat ett varv runt sin egen axel. ”Detta är ju omöjligt” säger ni alla i kör - eller i alla fall alla som läser detta stycke på samma gång. På vilket jag svarar:
   - Nej!

Hur tror du den fick sina spetsiga armar? Den bestämde sig inte bara en dag, att nu ska jag ha långa spetsiga armar som sträcker sig över ljusår. Du förstår från början kunde Vintergatan rymmas i en pingpongboll, men det drog åt sig grus och rymdpartiklar och damm. Under hela den tiden snurrade den och dess armar blev längre och längre på grund av centrifugalkraften – du vet, den kraft som skapas när någonting snurrar. Men efter ett tag så skapades en massa planeter och månar av allt damm och partiklar. Några stenbumlingar flyter ju fortfarande omkring såklart, men även på dom bor det levande saker. Dom är så små att man inte kan se dom men dom finns, det gör dom, och dom är väldigt upprörda över att NASA har tänkt börja med asteroidutgrävningar. Dom kommer försvara sig med näbbar och klor om det så behövs. Inte för att dom har näbbar eller klor men dom uttryckte sig på det viset, så det är så jag skriver det.
NASA är ett jordbaserat företag som specialiserar sig på rymdfärd och andra generella och ointressanta rymdämnen. Även fast dom är jättestolta över sina framgångar är dom fortfarande jordbor och för tillfället väldigt inkapabla inom rymdfärd och så vidare.


Andra klagomålet
Detta klagomål hoppar vi över på grund av att språket är väldigt vulgärt och vi tänker på våra yngre läsare. Fast vi kan inkludera det på ett främmande språk. Läs nedan (om du kan):
Ha! Lurad! Du trodde att du skulle få läsa en vulgär klagomålstext! Hahahahah! Där drog jag dig vid näsan. KÄNN DIG LURAD! (Egentligen står det massa vulgära saker här. Det jag som författare skriver här är inte ”canon”. Det är bara jag som är jävlig med folk som faktiskt avkodade det här. :)  (Inte för att det är särskilt svårt. Du behöver bara kopiera in texten i word och markera denhär delen och ”översätta” till vilket annat typsnitt som helst.) Hihi, men du ska väl ha ett ”Grattis!” i alla fall. Du … Öhm, du :/ Jag vet faktiskt inte. xD Aja, ha det så kul! Nu kommer det vara en bit till då jag bara pratar/skriver såhär. Jo, förresten kommer hela boken bara vara massa olika personligheter som klagar på en massa saker. Det finns inget som liknar en story, så om du faktiskt vill ha en story kan du stänga boken och gå och lägga dig igen. :) Fast, det är ju sant, om du gick igenom allt detta trubbel bara för att avkoda dethär, måste du antingen gilla sånt här eller så är du ett väldigt ”hardcore fan” redan nu. :) Ifall det är så tackar jag dig.
För att du som läsare ska få ett grepp om hur språket låter så låter det ungefär som om man sjunger opera samtidigt som man gurglar en vätska inte olik den från beska kannan medans en automatiserad falukorv matar dig med vindruvor. För er som inte har nog livlig fantasi för att kunna föreställa sig detta ljud rekommenderar vi att du prövar själv… Under kontrollerade former och att du alltid har en varelse av samma art eller åtminstone en som kan din ras anatomi nog väl för att kunna utöva en heimlich manöver på dig vid eventuella kvävningstillbud. OBS! utgivaren och författaren av denna bok kan ej hållas ansvarig för dina eventuella dumheter. Jag tittar på er stämglada Amerikaner bla.

Fortsättning följer...

Text; Mattias Gånvall.

P.s. Vågar du avkoda den kodade delen? I så fall gör du det på egen risk och i Word. Läser du detta i mobilen så är den tyvärr redan avkodad.

http://lillapiratforlaget.se/bocker/hogt-spel/

Skrivsnack under mentorssamtalen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar