måndag 30 januari 2017

Nissen läser Percy Jackson, Född till hjälte


Den här boken sträckläste vi mer eller mindre under en intensiv förkylningsvecka. 

Rick Riordan är engelskläraren som blev en väldigt produktiv författare.
Idén till berättelserna om Percy Jackson fick han då han berättade godnattsagor om de grekiska gudarna för sin son Haley. 
Berättelsens hjälte Percy har diagnostiserats med ADHD och dyslexi, precis som Haley och i berättelsens prövningar har Percy nytta av sin snabba hjärna som tar in många intryck på samma gång. Det visar sig nämligen att Percy som går i skolan som vem som helst egentligen är son till en gud, och inte vilken gud som helst utan självaste Poseidon.
Då ett farligt uppdrag som kommer i hans väg måste lösas får han nytta av sina förmågor, som han inte tidigare har förstått att han har. Det krävs både list och ett par riktigt goda vänner för att återbörda Zeus stulna originalblixt till sin rätta ägare , och på samma gång rädda världen från ett ödesdigert krig mellan gudarna.

Nissen gillade den här boken skarpt, och vill omgående, det vill säga i kväll börja med uppföljaren.
Språket är enkelt, och jag kunde väl kanske ha önskat mig lite mer djupgående förklaringar till vissa saker. Att Olympen har flyttats till New York , ja... Säg vad som inte kan hända i en saga?

Nissen ger Percy Jackson Född till hjälte fyra av fem blixtar.

Den hade haft fem, säger han om han inte sett filmen sex gånger först.
För filmen är bara löst baserad på boken. Bägge är egentligen lika spännande, säger Nisse, men han saknade händelser i som inte fanns med i boken. Även fast det hände betydligt mer i boken än i filmen. Hans råd är att man ska läsa boken först och sedan se filmen.

Bonnier Carlsén
Antal sidor 440

Allt gott från oss!
/Therese

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar